Ecoturismul este acea formă de turism în care principala motivație a turistului este observarea şi aprecierea naturii și a tradițiilor locale și care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Conservarea și protejarea naturii;
  • Folosirea resurselor umane locale;
  • Caracter educativ, respect pentru natură – conştientizare pentru turişti şi comunitatea locală;
  • Diminuează impactul negativ asupra mediului natural şi socio-cultural.

Principiile ecoturismului:

  • Principiul focalizării pe zone naturale – ecoturismul se axează pe experiența personală și directă în natură, se desfăşoară în cadrul naturii şi se bazează pe utilizarea ei.
  • Principiul interpretării produsului ecoturistic – nivelul şi tipul interpretării se planifică, se proiectează şi se oferă în aşa fel încât să vină în întâmpinarea intereselor, nevoilor şi aşteptărilor clientului, cu includerea unei game largi de posibilităţi de interpretare atât personală cât şi non-personală.
  • Principiul durabilităţii din perspectiva protejării mediului natural – activităţile de ecoturism şi planificarea lor trebuie să ofere cele mai bune practici de turism şi planificare din punct de vedere al conservării naturii şi dezvoltării durabile.
  • Principiul contribuţiei la conservare – ecoturismul implică participarea la protejarea ariilor naturale vizitate, oferind modalităţi constructive pentru bunul management al acestora şi conservarea biodiversităţii.
  • Principiul contribuţiei constructive la dezvoltarea comunităţilor locale -beneficiile ecoturismului trebuie să revină în mare parte comunităţilor locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri şi servicii locale şi folosirea facilităţilor locale.
  • Principiul sensibilităţii faţa de cultura şi tradiţiile locale – activităţile de ecoturism trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunităţii locale vizitate şi asupra stilului lor de viaţă.

PLAN DE MANAGEMENT INTERN

Viziunea noastră
Noi, cei de la Veseud 11 dorim sa oferim servicii turistice cu impact minim asupra naturii si sa creștem calității vieții in comunitatea noastră. Compania noastră depune toate eforturile pentru respectarea principiilor ecoturismului păstrând in același timp o atitudine corecta fata de angajați si promovând produsele culturii si tradiției locale.

Obiectivele noastre

1. conservarea resurselor naturale si reducerea impactului asupra mediului
2. stimularea dezvoltarii comunitatii locale prin angajarea de personal din localitate si din imprejurimi si prin promovarea culturii si a traditiilor locale.
3. asigurarea de servicii sigure si de calitate
4. angajatii si turistii beneficiaza de siguranta atât a locului de munca cat
si a activitatilor pe care le intreprind.

Planul de actiuni

1. Conservarea resurselor naturale si reducerea impactului asupra mediului

Reducerea consumului de apa

Pentru reducerea consumului de apa planificam:
• Folosirea de robinete cu pastila si cap de dus cu debit scazut;
• sa instalam si sa folosim la toalete recipiente cu debit controlabil al apei;
• instalarea de dusuri cu cap mic in camerele de baie;
• folosirea unei cantitati reduse de apa la udarea plantelor si udarea plantelor in special dimineata sau seara;
• adoptarea altor masuri de limitare a cantitatii de apa utilizata prin afisarea de atentionari scrise in fiecare camera de baie pentru reducerea consumului de apa si sa sa incurajam clientii sa foloseasca prosoapele mai multe zile;

Reducerea cantitatii de deseuri si de gunoi

Pentru reducerea cantitatii de deseuri si de gunoi planificam:
• achizitionarea de materialele astfel incat sa se evite excesul de ambalaje;
• folosirea pe cat posibil a ambalajelor biodegradabile;
• folosirea exclusiva de recipienti reutilizabili sau biodegradabili (ex. pahare);
• folosirea de articole de unica folosinta (ustensile si recipienti) numai in situatii speciale;
• incurajarea atat a personalului cat si a turistilor sa participe la programele de colectare, reciclare si reducere a cantitatii de deseuri;
• sa colectam si sa indepartam tot gunoiul intalnit, atat in jurul cabanei cat si pe traseele turistice;
• sa organizam sau sa subventionam (finantare si mana de lucru), zile de curatenie (minim o data pe an).

Reducerea consumului de energie

Pentru reducerea consumului de energie planificam:
• folosirea peste 90 % lumina fluorescenta;
• montarea si mentinerea in stare de functionare a panourilor fotovoltaice pentru producere de electricitate;
• montarea si mentinerea in stare de functionare a panourilor solare pentru prepararea apei calde menajere;
• incaperile sa fie ventilate natural;
• in timpul zilei sa folosim numai lumina naturala, in incaperile cu geamuri;
•folosirea de becuri cu senzori in spatiile comune;
• pierderea de caldura prin ferestre si usi sa fie redusa prin etanseizare corespunzatoare, utilizarea ferestrelor cu geam termopan;
• un angajat instruit in acest sens va fi insarcinat cu eficientizarea consumului de energie;
• caldura sa fie produsa si distribuita prin instalatii centralizate;
• echipamentul electric sa fie clasa A de energie „energy efficient”;
• cladirile sa fie izolate termic;
• sa incurajam turistii sa nu utilizeze autoturismul pe timpul sederii la Veseud11, decat daca este absolut necesar;
• toate vehiculele sa fie bine intretinute si sa aiba verificarea tehnica la zi;
• sa achizitionam mereu mijloace de transport diesel;
• sa utilizam vehicule care consuma mai putin de 10 l /100 km.

Reducerea impactului asupra aerului, solului si apei

• amenajarile si activitatile turistice sa nu duca la remodelarea terenului sau la eliminarea completa a vegetatiei;
• deseurile sa nu fie depozitate decat in locuri special amenajate;
• nivelul obisnuit al zgomotului produs de ansamblul activitatilor din cadrul cabanei (incluzand telefoane, operatiuni de transport, muzica, echipamente si instalatii mecanice) sa nu depaseasca in mod semnificativ zgomotul de fundal al zonei;
• utilajele generatoare de zgomot sa fie plasate la distanta de zonele linistite, sa fie izolate fonic si sa fie folosite in timpul in care turistii nu se afla la cabana.
• sa oferim turistilor posibilitatea de a se bucura de „linistea naturii”;
• sa nu existe mirosuri suparatoare asociate cu emisiile poluante in aer;
• incinerarea deseurilor se va face numai controlat si sa nu provoace o degradare vizibila a aerului.

2. Stimularea dezvoltarii comunitatii locale prin angajarea de personal din comunitatile locale si prin promovarea culturii si a traditiilor locale

Stimularea dezvoltarii comunitatii locale se va realiza prin urmatoarele actiuni:

• folosind serviciile ghizilor locali pentru prezentarea principalelor obiective turistice din Colinele Trnasilvaniei si pentru pregatirea sistematica a altor ghizi;
• folosind serviciile altor persoane fizice de pe plan local (bucatar, cameriste, persoana care asigura intretinerea etc);
• incurajand achizitionarea de produse locale si suveniruri;
• folosind alte servicii locale: inchiriat biciclete, carute, calesti , sanii , etc;
• contribuind financiar pentru crearea de infrastructura locala sau evenimente locale (ex. festivaluri si alte sarbatori traditionale locale), sponsorizand actiunile respective;
• oferind posibilitatea de practica pentru studentii/tinerii care traiesc in zona, pentru a realiza o experienta de munca in domeniul ecoturismului.

Promovarea culturii si a traditiilor locale se va atinge astfel:
• prezentand turistilor obiceiurile zonei, incurajand participarea la festivalurile traditionale;
• servind in special mancare specifica zonei;
• achizitionand pe cat posibil produse locale: suveniruri, alimente, bauturi etc.

3. Asigurarea de servicii sigure si de calitate se va realiza dupa cum urmeaza:

• prin realizarea unei analize de risc care sa cuprinda activitatile cu impact asupra mediului si asupra sigurantei muncii si identificarea de masuri care sa contracareze aceste riscuri si in situatii neprevazute sa avem o persoana responsabila cu inlaturarea cat mai repede posibil a problemei;
• vom intreprinde toate diligentele necesare respectarii principiului gradului de satisfacere a turiştilor – potenţialii ecoturişti din acest domeniu au un nivel ridicat de educaţie şi de aşteptări. Experienţa oferită trebuie să îndeplinească sau chiar să depăşească gradul de aşteptare al turiştilor.
• toti angajatii companiei sa poarte „echipamentul de siguranta” in cazurile cand acesta este necesar;
• folosirea corecta a echipamentului sa fie explicata de catre managerul companiei sau persoana specializata;
• cel putin un angajat al companiei sa aiba instruire de acordare a primului ajutor si sa ia parte la activitatile care presupun acordarea primului ajutor; trusa de prim ajutor sa fie disponibila in orice moment si amplasata intr-un loc usor accesibil.

4. Angajatii si turistii sa beneficieze de siguranta, atat a locului de munca cat si a activitatilor pe care le intreprind.

• compania si toti angajatii sa aiba asigurari conform categoriilor de activitati pe care le desfasoara;
•Casa de oaspeti Veseud 11 respectă principiile ecoturismului, desfășurând și promovând acele forme de turism care au un impact negativ minim asupra mediului şi asupra comunităților locale, maximizând în același timp impactul pozitiv asupra economiei locale. Veseud 11 face eforturi susținute pentru respectarea principiilor ecoturismului și totodată sprijină demersul de dezvoltare a Destinației ecoturistice Colinele Transilvaniei în calitate de partener.